2017 Best of Design Award for Adaptive Reuse: The Contemporary Austin, Jones Center

Architect: Lewis.Tsurumaki.Lewis Architects
Location: Austin, Texas

Formed from the merging of Arthouse and the Austin Museum of Art, the Contemporary Austin is a 23,800-square-foot museum in the heart of Austin. The building presents a fresh identity for the new organization, while preserving and adding to the century-old building’s history of transformations from a theater, a department store, and a local art center to a highly refined exhibition space. The most public aspect of the renovation comprises a perforated aluminum canopy that floats 23 feet above the roof deck, providing shelter from the elements and framing site-specific art installations on the parapet. The canopy supports a retractable weather curtain, monumentally scaled at over 5,600 square feet. Key to the renovations, though less visible by design, are alterations that provide increased capacity for large-scale artworks and exhibitions, including enlarged access panels, a high-capacity scissor lift, environmental control upgrades, and improvements to the building envelope.

“Simultaneously serious and whimsical, the project is a beacon not only for Austin, but for adaptive reuse in general—inspiring for its inventiveness.” —Eric Bunge, Principal, nARCHITECTS (juror)

Construction Manager:
Zapalac/Reed Construction Company

MEP Engineer:
Kent Consulting Engineers

Structural Engineer:
MJ Structures

Lighting Designer:
Lumen Architecture

Curtain Fabricator:
Contract Workroom

 

Honorable Mentions

Project: New Lab at the Brooklyn Navy Yard
Firm: Marvel Architects
Location: Brooklyn, New York

New Lab at the Brooklyn Navy Yard, Marvel Architects (David Sundberg/ESTO)

The New Lab transforms Building 128 at the Brooklyn Navy Yard, once a shipbuilding factory, into a high-tech design and prototyping center. A variety of classes and educational programs will provide job training for Navy Yard tenants and other high-tech manufacturers, as well as local entrepreneurs wishing to advance their skills.

Honorable Mention

Project: Massachusetts Museum of Contemporary Art (MASS MoCA), The Robert W. Wilson Building
Architect: Bruner/Cott Architects
Place: North Adams, Massachusetts

Massachusetts Museum of Contemporary Art (MASS MoCA), The Robert W. Wilson Building, Bruner/Cott Architects (Michael Moran)

Mass MoCA breathes new life into a 17-acre industrial complex built in the late 1800s with this pioneering adaptive reuse project. The museum was completed in three phases, with the Robert W. Wilson Building being MASS MoCA’s final realization of its “museums within the museum” concept.

Related Stories