After an unsuccessful first attempt before the Landmarks and Preservation Commission (LPC), Vishaan Chakrabarti’s Practice for Architecture and Urbanism (PAU) and developer Two Trees Management Co. have received the go-ahead for their plans to convert the former Domino Sugar Factory into office space. PAU’s design will nest an entirely new glass building inside of the factory’s brick shell, without actually touching the façade save for support beams.

Slotting into the SHoP-designed masterplan for the former Domino Sugar site on the Williamsburg waterfront, the design from PAU attempts to bridge the gap between the project’s industrial roots and the five new buildings going up in the neighboring area. By pulling the top of the original factory off, the barrel-vaulted glass roof of the new 400,000-square-foot building can rise higher than the original structure itself, but not as high as the smokestack facing Kent Avenue.

Part of the deciding factor is the way in which Chakrabarti and PAU paid homage to the detailing and wear in the original brick through the mullion patterning on the glass structure. It seems the board overcame the trepidation they had the with the scheme the first time around, when commissioners questioned the necessity of converting the original building to an encasing “ruin” in order to save it. The 10-to-12-foot wide “breezeway” between the factory and new office building will remain intact under the new plan presented.

Rendering of the “breezeway” between the brick of the original factory and PAU’s office building. (Courtesy PAU)

David Lombino, Managing Director of Two Trees Management Co., released a statement after the vote for approval.

“Thank you to the Landmarks Preservation Commission for engaging in a productive and thoughtful review and for supporting this exciting new approach to making the Refinery building the centerpiece of the Domino redevelopment,” he said. “The new plan is better for everyone. It honors and highlights the landmark; it provides a flexible, modern and totally unique office experience; and it welcomes the public to enjoy this great piece of New York’s history.”

Although there was only one “no” vote for the new proposal, the height of the glass barrel-vault was called out as it dwarfs the surrounding brickwork. PAU may still tweak the design as the project moves forward.

Related Stories