Traffic Tragedy

Snøhetta responds to Times Square pedestrian incident

East Other Urbanism
Snøhetta's 2017 Times Square renovation. (Courtesy Snøhetta)
Snøhetta's 2017 Times Square renovation. (Courtesy Snøhetta)

When a car plowed through the ever-busy Times Square in Midtown Manhattan on Thursday, 22 people were injured and one was killed. However, things could have been much worse. The security bollards in the Snøhetta-design pedestrian plaza held strong and stopped the driver, Richard Rojas, from killing and injuring more people. His car came to a stop on two wheels, after being wedged upward by a 3-foot-tall bollard, manufactured by Calpipe Security Bollards and installed last fall as part of the plaza redesign. In response Craig Dykers, Founding Partner at Snøhetta, released the following statement:

Times Square is one of the densest and most visited places in New York and the world. One of the key challenges of transforming this congested vehicular district into a place for people was making Times Square more comfortable and natural to walk through, while securing it against unpredictable tragedies like the one that took place in the Square yesterday. We offer our sincerest condolences to the family of the victim and we wish a healthy recovery to the injured and those affected.

In our work to make permanent the pedestrian plazas in Times Square, we managed a successful collaborative process with the city and specialized consultants to be sure pedestrians would be safe in the Crossroads of the World. Our method has been to protect the plaza areas while also using design elements that don’t overwhelm the public experience. We wanted to be sure safety measures did not define the public space while also creating highly effective protective features in the most populated areas. Bollards, in connection with other integrated security features, form the basis of the security design for the plaza. These elements allow for fluid and intuitive circulation between the plazas. This was a fundamental concept of the redesign as a whole, which focused on reducing visual and physical clutter and confusion in the Square, creating a simplified surface that allows people to move comfortably and naturally through the space.

Without these considerations more people would have been affected by this tragedy so we are grateful to everyone on the team for designing these preventative measures. We will continue to analyze the character of this event alongside our partners connected to this work to further minimize the impact of any future situations without interfering with the open, vibrant and unique character of Times Square.

Related Stories