Synthesis Design + Architecture’s sophisticated addition to one of the world’s largest malls

Architecture Facades+ International
Facade at dusk, by Polar Factory, courtesy Synthesis Design + Architecture

Facade at dusk, by Polar Factory, courtesy Synthesis Design + Architecture

The facade and roof serve as a the graphic identity for the 20,000 sq. ft. building while acting as a veil which reveals and conceals views.

The Groove provides an extension to CentralWorld, the third largest mall in the world. At 6,000,000 sq. ft., the mall is comprised of three towers: an office tower, a lifestyle tower (including a gym, dentist and doctors offices, schools, etc.), and a hotel tower. The main shopping center includes four department stores and a convention center. Sited at an existing entry plaza to the office tower, which feeds an underground parking garage, the project came to Synthesis’ office with several structural design constraints. The weight of the addition was limited, causing the design team to incorporate a specific steel frame with a grid coordinated to the bay spacing of the parking garage immediately below grade. Alvin Huang, Founder and Design Principal of Synthesis Design, says this helped save time at the start of the design process. At 20,000 sq. ft., the project, jokes Huang, is “the punctuation on the paragraph.”

Panel detail, photo by Polar Factory, courtesy Synthesis Design + Architecture

Panel detail, photo by Polar Factory, courtesy Synthesis Design + Architecture

The design team approached the project with a concept aimed at providing an intermediary space – an “intimate atmosphere” – within Bangkok’s predominant shopping district. Their strategy was to depart from a traditional single monolithic building (more of the same), developing instead an indoor/outdoor atrium space to link a series of buildings inspired by the Bangkok “soi” (Thai for side-streets) for their comfortable café-like pedestrian atmosphere.

Courtyard view, photo by Polar Factory, courtesy Synthesis Design + Architecture

Courtyard view, photo by Polar Factory, courtesy Synthesis Design + Architecture

  • Facade Manufacturer
    Reynobond
  • Architects
    Synthesis Design + Architecture; A49 Architects (Thailand); Foundry of Space (Thailand)
  • Facade Installer
    Qbic Engineers & Architects Co.,Ltd., KYS Company Limited
  • Facade Consultants
    Doctor Kulsiri Chandrangsu – Ferrand (structural engineer)
  • Location
    Bangkok, Thailand
  • Date of Completion
    2013
  • System
    custom rainscreen with integrated lighting
  • Products
    CNC-milled aluminum composite panels & timber soffits, LED backlighting system

The building envelope of the Groove peels open to organically reveal openings rather than incorporating typical punched openings. An aluminum composite panel rainscreen system incorporates gradient patterning and integrated lighting to produce an exterior that is “intense, active, and slick” according to Huang. “The skin replicates the intensity of a specular effect of continually pulsating lights along Ponchet Road.” A warm interior spills out to the exterior via CNC-milled timber soffits, whose geometry peels outward, overlapping openings as a sort of exaggerated detailing found in an airplane window trim.

The rainscreen panels were CNC milled by a local fabricator who utilized geometry from Huang’s office to produce a custom perforation pattern. “We didn’t want the architecture and the identity to be two different things,” says Huang. “The signage appears and disappears – a gradient that pulses and draws your eye toward openings.”

Huang says as an office, Synthesis is generally interested in the relationship between the digital and the hand made. “We are highly digital in our design process. but in Thailand, most construction components are hand made and ultimately assembled by a labor force of limited experience, requiring simplification, not complexity.” Synthesis’ design office focuses on “digital craft” with a body of work that is driven by the relationship between fabrication and the act of making as part of the design process, says Huang. “What we are not interested in is designing, and then figuring out how you are going to make it.”

The Groove is one of 37 projects currently nominated for “Building of the Year 2015,” a poll open to the public through the end of January, 2016.

Main entry, photo by Polar Factory, courtesy Synthesis Design + Architecture

Main entry, photo by Polar Factory, courtesy Synthesis Design + Architecture

Related Stories