David Chipperfield shrinks his design for Stockholm’s Nobel Center

Architecture International
(Courtesy David Chipperfield)

(Courtesy David Chipperfield)

David Chipperfield has curtailed plans for his design for Stockholm’s Nobel Center (or Nobelhuset) just five months after winning a competition for the project back in April this year.

(Courtesy David Chipperfield)

(Courtesy David Chipperfield)

In a statement on the modified project, David Chipperfield Architects said that “the modified design integrates the nobel center even better in its urban context and establishes a lively interaction with the citizens and visitors of Stockholm.”

When AN first covered the story, the jury comments from the competition were: “The proposed building conveys dignity and has an identity that feels well balanced for the Nobel Center. The limited footprint of the building allows room for a valuable park facing the eastern portions of the site, with plenty of space for a waterfront promenade along the quay. The facade surfaces will also reflect light from the sky down into the street or open space on Hovslagargatan.”

Sited on the Blasieholmen peninsula on the edge of the Klara Sjö canal, the Nobel Center will host ceremonies for the natural science, humanities, and peace effort Nobel prizes as well as acting as a civic meeting place. In doing so it will be the first building ever to be dedicated to the event.

(Courtesy David Chipperfield)

(Courtesy David Chipperfield)

Despite a reduction in size, the idea behind the project remains intact. The building has become slightly more legible as now onlookers can gaze into all floors from the exterior, meanwhile the top floor responds to the surrounding typologies. Surrounded by slithers of opaque glass and metal pilaster strips, the facade according to the architects, “envelopes the building like a dress.” This feature is meant to establish visual connection with the city and buildings surroundings. Other changes to the scheme include the implementation of a south terrace and a new plaza inspired by the nearby Blaisieholmstorg Square on the north side.

(Courtesy David Chipperfield)

(Courtesy David Chipperfield)

The program includes an auditorium, a museum, conference facilities, educational spaces, and offices, as well as a restaurant, a bar, café, and shop. The focal point of the building is the auditorium which has also been developed during the alteration process, with the intention for it to be the future venue of the Nobel Prize Ceremony for Sciences, Literature, and Economic Sciences.

The building is currently set to open in 2018.

Related Stories