Newsletter Subscription
Print Subscription
Change Address
News
04.09.2012
Mud Hall
Loeb Fellow Anna Heringer's latest project at GSD in Cambridge is a material challenge.
Anna Heringer's MudWorks is neatly inserted into an overhang at Harvard's GSD.
Tom Stoelker / AN

When viewed against the precast concrete formwork of Harvard’s Gund Hall, Loeb Fellow Anna Heringer’s latest rammed-earth project seems positively confrontational—and that’s the point. The archaic process uses local raw materials such as clay, mud, and gravel to create durable walls. Heringer’s smooth triangular forms smack up against the Graduate School of Design’s 1971 Brutalist facade. Other rough-hewn walls zigzag into an open plaza through monolithic gestures that nudge into, but don’t disrupt, pedestrian traffic on a heretofore-dreary urban corner. Like a less aggressive Richard Serra, the architecture dallies with passersby.

The installation challenges sustainability theories being debated just behind the GSD’s walls. The official title of the sculpture, MudWorks, has been usurped by the unofficial working title of “Mud Hall.” The subversive nom de guerre places the rammed mud, flecked with Boston sea salt, on equal footing with Harvard’s redbrick halls and GSD’s concrete. Heringer’s installation is an argument in layered texture and color that rammed earth is a viable material and should be taken seriously by contemporary architects. Naysayers who argue the material is too labor-intensive are not thinking enough about the laborer, particularly in poorer areas of the globe. “As an architect I can decide on the technology. I can decide who’s getting the profit,” said Heringer, of the work rammed earth gives to local workers. “When I worked in Bangladesh, I immediately saw who was getting the profit. When you buy a bag of cement, that’s gone.”

   
Left to right: Textured Detail of Rammed Earth; Redbrick Harvard serves as backdrop to The installation's contemporary forms; Heringer stands in front of MUd Works,
Tom Stoelker / AN
 
   
Left to right: The installation activates the corner; Heringer created the Strié mud layers with the help of artist Martin Rauche; The scupture provides benches and nooks to sit in.
Iwan Baan
 
   
Left to right: one section of the installation smacks up againsT GSD's concrete facade; The texture varieties Include smooth plaster-like finishes
Iwan Baan (left) and Tom Stoelker / AN (center, right)
 
Tom Stoelker