WRNS Studio to expand Microsoft headquarters in Mountain View with green roof, creekside habitat

Architecture Environment Newsletter Sustainability West
A field of green for Microsoft's campus overhaul and expansion. (Steelblue/ WRNS Studio)

A field of green for Microsoft’s campus overhaul and expansion. (WRNS Studio / Rendering SteelBlue)

Last week Microsoft submitted plans to the city of Mountain View to expand its Silicon Valley headquarters. As with Apple’s upcoming building and Google’s proposed campus, this one is also pastoral and eco-minded. A rendering by shows the low-rise office buildings enmeshed in a riparian landscape and topped by an expanse of verdant meadow.

According to the Silicon Valley Business Journal, WRNS Studio replaced SOM on the job. This new scheme not only updates the 515,000-square-foot campus, but also adds 128,000 square feet of workspace and 164,000 square feet of green roof. Changing the paradigm for parking, the design will restore more than 6 acres of asphalt surface parking into a “creekside environment.” But don’t expect a decreased demand for parking spaces, there’s talk of a new garage topped by a soccer field.

“They’ve talked to us from square one about taking all the parking adjacent to Stevens Creek and turning that to habitat,” said Mountain View Community development director Randy Tsuda told SVBJ.

The tech behemoth also intends to buy the property, which it now leases. In an email to employees executive vice president Qi Lu wrote, “Today, I am excited to announce our plan to further invest in the success of the Silicon Valley region. Microsoft is acquiring the Mountain View Silicon Valley Campus to build a state-of-the-art facility and create an exceptional place to work… Sustainability, collaboration, and health & wellness are at the center of the design, incorporating features such as team courtyards, easy access to the outdoors, an onsite gym, and LEED Platinum certification.”

WRNS’s plan calls for demolishing and rebuilding two existing buildings and infilling much of the campus with courtyards and outdoor spaces, while new programs along Macon Street and La Avenida Streets will directly engage with the community.

Construction is expected to start in early 2017.

Related Stories