Here are the winners of the AIA’s 2015 Institute Honor Awards in architecture

Architecture Awards National Newsletter
Wild Turkey Bourbon Visitor Center. (De Leon & Primmer Architecture Workshop)

Wild Turkey Bourbon Visitor Center. (De Leon & Primmer Architecture Workshop)

The American Institute of Architects (AIA) has announced the 2015 recipients of its Institute Honor Awards, which it describes as “the profession’s highest recognition of works that exemplify excellence in architecture, interior architecture and urban design.” This year’s 23 recipients were selected from out of about 500 submissions and will be honored at the AIA’s upcoming National Convention and Design Exposition in Atlanta. That event will be keynoted by former President Bill Clinton. Now onto the winners in the architecture category.

28th Street Apartments. (Eric Staudenmaier)

28th Street Apartments. (Eric Staudenmaier)

28th Street Apartments; Los Angeles
Koning Eizenberg Architecture

From the AIA: The historic YMCA (1926) had been a focus of African-American life in the era of segregation but had fallen into severe disrepair. The design re-establishes the building’s role as a community focus, restores principal spaces for youth training programs, brings existing living quarters in compliance with contemporary standards and adds new housing units. Inventive integration of new building systems released the existing rooftop for outdoor social space that connects and anchors old and new. The new addition is thin and cross-ventilated. It is shaded to the south by a vertical photovoltaic panel array and wrapped to the north with lightweight perforated metal screens that contrast with the heft of the original masonry building.

kierantimberlake's Brockman Hall of Physics. (Courtesy AIA)

Brockman Hall for Physics. (Peter Aaron/OTTO)

Brockman Hall for Physics, Rice University; Houston
KieranTimberlake

From the AIA:The campus of Rice University is a continuously studied and managed “canvas” that represents an intensive ongoing collaboration between architects, planners, and administrators. Its park-like environment—with live oaks, lawns, walkways, arcades, courtyards, and buildings—comprises a clear and timeless vision. The Brockman Hall for Physics needed to fit within this distinctive setting, to gather together a faculty of physicists and engineers working in as many as five separate buildings, and to house highly sophisticated research facilities carefully isolated from the noise, vibrations, and temperature fluctuations that could destroy experiments.

UC Berkeley Memorial Stadium and Training Center. (Jim Simmons)

UC Berkeley Memorial Stadium and Training Center. (Jim Simmons)

California Memorial Stadium & Simpson Training Center; Berkeley, California
HNTB Architecture; Associate Architect: STUDIOS Architecture

From the AIA: The historic stadium is one of the most beloved and iconic structures on the UC Berkeley campus. The key goals for this project were to restore the stadium’s historic and civic prominence, integrate modern training and amenity spaces, and address severe seismic concerns. By setting the new athlete training facility into the landscape, a new grand 2-acre public plaza for the stadium was created on the roof. A new press box/club crowns the historic wall; its truss-like design acts as a counterpoint to the historic facade.

Cambridge Public Library. (Robert Benson Photography)

Cambridge Public Library. (Robert Benson Photography)

Cambridge Public Library; Cambridge, Massachusetts
William Rawn Associates; Associate Architect: Ann Beha Architects

From the AIA: The Cambridge Public Library has become the civic “Town Common” for a city that celebrates and welcomes its highly diverse community (with over 50 languages spoken in its schools). With its all-glass double-skin curtain wall front facade, the library opens seamlessly out to a major public park. This double-skin curtain wall uses fixed and adjustable technologies to ensure that daylight is infused throughout the interiors and to maximize thermal comfort for the most active patron spaces looking out to the park.

BIG's Danish National Maritime Museum. (Luca Santiago Mora)

Danish National Maritime Museum. (Luca Santiago Mora)

Danish Maritime Museum; Elsinore, Denmark
Bjarke Ingels Group

From the AIA: The design solution to the site’s inherent dilemmas was to wrap a subterranean museum around a dry dock like a doughnut, where the hole was the dry dock itself and the centerpiece of the museum’s collection. Three two-level bridges span the dry dock, serving as shortcuts to various sections of the museum. All floors slope gently, so that a visitor continually descends further below the water’s edge to learn about Danish maritime lore. The civil engineering and construction work for the museum were among the most complicated ever undertaken in Denmark.

(Eduard Hueber | Archphoto)

John Jay College of Criminal Justice (Eduard Hueber | Archphoto)

John Jay College of Criminal Justice; New York City
Skidmore, Owings & Merrill

From the AIA: Located in Manhattan, John Jay College of Criminal Justice’s new building provides all the functions of a traditional college campus within the confines of a single city block. SOM’s 625,000-square-foot addition doubles the size of the college’s existing facilities by adding classrooms, laboratories, auditoriums, faculty offices, and social spaces. These functions are arranged within a new 14-story tower and four-story podium topped with an expansive landscaped terrace that serves as an elevated campus commons. A 500-foot-long cascade runs the length of the podium and functions as the social spine of the campus. SOM’s design places a premium on communal and interactive space so that students may enjoy the experiences of a traditional college setting.

Krishna P. Singh Center for Nanotechnology. (

Krishna P. Singh Center for Nanotechnology. (Albert Večerka/Esto)

Krishna P. Singh Center for Nanotechnology at the University of Pennsylvania; Philadelphia
WEISS/MANFREDI

From the AIA: Challenging the established model of laboratory buildings, the Krishna P. Singh Center for Nanotechnology is organized around an ascending spiral that hybridizes the tradition of the campus quadrangle with the public promenade. The Center for Nanotechnology twists its laboratories around a central campus green, opening the sciences to the University of Pennsylvania’s landscape while providing a suite of public spaces within the building for cross-disciplinary collaboration amongst scientists. Here, multiple types—courtyard, laboratory loft, ascending gallery—each with their own distinct histories, are grafted together to create a new, but recognizable hybrid.

Lefrak Center. (Michael Moran / OTTO)

Lefrak Center. (Michael Moran / OTTO)

LeFrak Center at Lakeside Prospect Park; Brooklyn, New York
Tod Williams Billie Tsien Architects

From the AIA: This project restored 26 acres of Brooklyn’s Prospect Park, designed by Frederick Law Olmsted and Calvert Vaux in the 19th century and added a new 75,000-square-foot, year-round skating and recreational facility. In the winter, the facility’s two rinks are open for ice skating, and in the summer one rink converts to roller skating and the other to a large water-play fountain. Clad in rough-hewn gray granite, the new LeFrak Center appears to be large stone retaining walls set in the landscape. Much of the structure is tucked into the land. The L-shaped plan consists of the east and north block, both one-story structures with roof terraces connected by a bridge.

Sant Lespwa, Center of Hope. (Sarah Spanagel)

Sant Lespwa, Center of Hope. (Sarah Spanagel)

Sant Lespwa, Center of Hope; Outside of Hinche, Haiti
Rothschild Doyno Collaborative

From the AIA: The Center of Hope, commissioned by World Vision, is located in a rural region in Haiti and provides support, education, and skill building opportunities. The design process involved the entire community from children to elders. Construction included on-the-job skills training for over 100 residents. The courtyard scheme and breezeway capture prevailing winds while opening expansive views to the mountains beyond. Careful planning for natural ventilation, daylighting, water collection, sewage treatment, and electricity generation resulted in a completely self-sufficient building. The participatory and empathetic process created an uplifting environment that inspires hope.

United States Courthouse, Salt Lake City. (Scott Frances)

United States Courthouse, Salt Lake City. (Scott Frances)

United States Courthouse, Salt Lake City, Utah
Thomas Phifer and Partners; Naylor Wentworth Lund Architects

From the AIA: The design of the new United States Courthouse in Salt Lake City emanates from a search for a strong, iconic, transparent, and metaphorically egalitarian form to symbolize the American judiciary system. The primary nature of the courthouse’s cubic mass projects grounded dignity, immovable order, and an equal face to all sides. The 400,000-square-foot, 10-story courthouse resides on a landscaped terrace that spans an entire city block, uniting the new and existing federal courthouses as a public-access amenity while fulfilling a required federal security setback from the street.

Wild Turkey Bourbon Visitor Center. (De Leon & Primmer Architecture Workshop)

Wild Turkey Bourbon Visitor Center. (De Leon & Primmer Architecture Workshop)

Wild Turkey Bourbon Visitor Center; Lawrenceburg, Kentucky
De Leon & Primmer Architecture Workshop

From the AIA: Located on a bluff overlooking the Kentucky River, the visitor center is the newest component of recent additions and expansions to the Wild Turkey Distillery Complex, one of seven original member distilleries of the Kentucky Bourbon Trail. The 9,140-square-foot facility houses interactive exhibits, a gift shop, event venues, a tasting room, and ancillary support spaces. Utilizing a simple barn silhouette (an interpretation of Kentucky tobacco barns common to the area), the building, clad in a custom chevron pattern of stained wood siding, presents a clear and recognizable marker in the landscape.

Related Stories